Šibenska 37, Split Kontakt: 021/684-769 e-mail podrška Prodaja: 021/684-765 e-mail prodaja SOS

Iskustvo i tradicija

Baveći se poslovnim programima već 25 godina dobro smo upoznali važnost modernih tehnologija. Stoga smo Ritam izradili u cloudu, neovisnog o vašoj lokaciji i hardveru.

Kako funkcionira Ritam?

Kao i svi ERP sustavi svijeta, Ritam je baziran na relacijskim bazama podataka, u kojima se koliko korisnik detaljno želi mogu bilježiti transakcije u poslovanju, poput isplata, uplata, narudžbi i zaliha. Za razliku od ustaljenog modela, u kojemu postoji glavna baza podataka (server) i klijentovo računalo s programom, a naziva se dvoslojna arhitektura softvera, ovdje je tok podataka dodatno rasčlanjen. Klijent ima na pojedinačnom računalu samo minimalno korisničko sučelje, a podatke s kojima radi dobiva na zahtjev od aplikacijskog servera, koji obrađuje podatke pohranjene u bazi podataka.

Ova podjela podiže opću sigurnost programa, ubrzava rad, smanjuje hardverske zahtjeve i smanjuje teret održavanja servera i baza podataka. Troslojna arhitektura je doživjela drastično ubrzan razvoj sa širenjem pristupa Internetu i Internet uslugama, te je danas najčešće poznata kao "cloud", "cloud-computing", "software as as a service (SaaS)" ili "oblak"*. Više o ERP sustavima općenito možete pročitati na našem blogu, koji vam donosi članke iz svijeta poslovnog softvera.

* = iako je Ritam temeljen na cloud tehnologiji, ništa vam ne brani kupiti ga i staviti na vlastiti server, ukoliko vam je tako draže. U tom slučaju plaćate jednokratnu naknadu za kupnju programa, a naknada za održavanje, podršku i zakonske izmjene se smanjuje na simboličnu razinu. Pogledajte opciju "kupnja programa" u kalkulatoru cijena za usporedbu.


Kakav hardver zahtijeva Ritam?

Ritam razumno koristi resurse vašeg računala. Ritam instalacijski paket ima samo 14 MB i traži samo 1 GB RAM i vezu na internet, što imaju sva računala proizvedena u posljednjih 5 godina. Ovo je jedna od rijetkih poslovnih aplikacija koja vam neće usporiti rad računala zato što imate otvoreno dvadeset izvještaja istodobno. Nema ni  virtualnog servera koji se vrti u pozadini i zauzima resurse. 

Minimalni hardverski zahtjevi za korištenje softvera su:

a) Za cloud (hosting, oblak) klijent:

Procesor: pentium 4 i bolji
Memorija: minimum 1 Gb
Operativni sustav: WIN XP, 7, 8 ili 10
Prostor na disku: nije važan - instaliran klijent zauzima svega 110 Mb prostora

Napomena: Prilikom odabira pisača, preporučamo Samsung Bixolon SRP 350+.

b) Za korištenje na vlastitom serveru:

Procesor: ovisi o veličini poduzeća
Memorija: ovisi o veličini poduzeća
Operativni sustav: WIN 2008 za 5 korisnika i MS SQL baza (verzija ovisi o veličini firme)
Prostor na disku: ovisi o veličini tvrtke

Ritam nažalost ne radi na tabletima, osim ako nemaju Windows operativni sustav ili aplikaciju koja im emulira Windows operativni sustav. Ritam također uspješno radi na mnogim verzijama Linuxa uz pomoć sustava ekvivalencije WINE, no svejedno preporučamo korisnicima standardno Windows sučelje na PC-u.