Konačni obračun poreza i prireza za 2019.

 

Godišnji obračun poreza i prireza radi se da bi se provjerilo da li je djelatnik koji je primao primitke (oporezive isplate) tokom godine uplatio točan iznos predujma poreza i prireza.
Ako je ustanovljeno nakon godišnjeg obračuna da je djelatniku previše uplaćeno poreza i prireza tokom godine, djelatnik ima pravo na povrat poreza i prireza u iznosu obračunate razlike. Isto tako ako je tokom godine djelatniku premalo uplaćeno poreza i prireza, razliku utvrđenom godišnjim obračunom, djelatnik mora uplatiti općini/gradu gdje ima prijavljeno prebivalište/boravište.
Razlike između uplata i konačnog obračuna na nivou godine mogu nastati zbog slijedećeg:

– Djelatnik je bio na bolovanju na teret HZZO/HZZOZZR
– Djelatnik je bio na rodiljinom, roditeljskom ili posvojiteljskom dopustu
– Djelatnik je primao ostale naknade plaće na teret sredstva obveznih osiguranja
– Djelatniku su se isplaćivale tokom godine druge oporezive isplate (Jubilarke, pomoći i dr.)
– Djelatnik je ostvario primitak od prekovremenog rada zbog čega je u pojedinom mjesecu ušao u viši porezni razred.
– Djelatnik nije na vrijeme prijavio dijete/uzdržavanog člana na PK kartici.

Ostali razlozi zbog kojeg je djelatniku neravnomjerno oporezovana plaća kroz godinu.
Godišnji obračun poreza i prireza radi se na način da se usporedi uplaćeni porez i prirez tijekom godine za koji se radi obračun sa konačnim godišnjim obračunom gdje se koriste godišnje stope poreza.

Godišnje porezne stope i porezni razredi (za 2019. godinu)

stopa 24% od 0,01 do 360.000,00
stopa 36% od 360.000,01 nema ograničenja

Godišnji obračun poreza i prireza na zadnjoj isplati u godini Poslodavac za 2019. godinu mora napraviti (članak 47. Zakona o porezu na dohodak) godišnji obračun za:

– Djelatnike kojima se tokom godine nije redovito isplaćivala plaća
– Djelatnike koji su zbog dr.isplata tokom godine imali neravnomjerno porezno opterećenje (u pojedinom mjesecu prelazile su u viši porezni razred)
– Djelatnici koji su tokom godine bili na bolovanju, rodiljinom, roditeljskom ili posvojiteljskom dopustu i primali ostale naknade na teret državnog proračuna tj. sredstva nadležnih zavoda i obveznih osiguranja

Za ostale djelatnike poslodavac može ali ne mora napraviti konačan obračun poreza i prireza na zadnjoj isplati u godini.

Pod zadnjom isplatom u godini smatra se isplata u 12. mjesecu poslije koje se djelatniku ništa oporezivo neće isplaćivati.

Isplate koje ulaze u godišnji obračun su sve isplate koje su prikazane na IP obrascu sa identifikatorom (isplate isplaćene u 1. mjesecu do zaključno sa 12. mjesecom).

Ako djelatnici imaju prebivalište/boravište na području potpomognutih područja i područja Grada Vukovara za njih se kod konačnog obračuna poreza i prireza koristi osobni odbitak koji se koristi kod obračuna plaća, a ne osobni odbitak koji je definiran na godišnjoj razini za ta područja. Da bi ti djelatnici mogli iskoristiti ukupan osobni odbitak definiran za ta područja moraju predati godišnju poreznu prijavu.

Kod općina/gradova gdje se promijenio postotak prireza tokom godine koristi se prosječni postotak prireza.

U 2019. godini to su općine/gradovi:

Trnovec Bartolovečki (općina) – 6,667 %

Veliki Bukovec (općina) – 6,25 %

Bjelovar (grad) – 10 %

Štefanje (općina) – 3,333 %

Ogulin (grad) – 7,5 %

Ilok (grad) – 2,5 %

Otok (Sinj) općina – 8,75 %

Bukovlje (općina) – 5,833 %


 

Share:

Ostale vijesti

POS21 – fiskalna blagajna

Predstavljamo novu touch fiskalnu kasu namijenjenu svim vrstama maloprodaja, trgovina, trafika, pekara, mesnica, frizerskih salona, itd. Blagajna je povezana s online programom Ritam, te integrirana

pročitaj više »